Bok: Kan de vara lika värda?

Titel Kan de vara lika värda?
Författare Soleyman Ghasemiani
Genre Samhälle / kultur
Omslag Rahman Shafei
Typ Häftad (132 sidor)
Tryck Länstryckeriet, Göteborg, 2006
Förlag Hanaförlaget
ISBN 91-974809-4-0
Pris 100 kr (inklusive frakt)

Om boken

(Bokens förord): Jag satt i advokatens bil efter tolkuppdraget och åkte mot centrum. Jag skulle hjälpa honom med översättning av en del papper i den asylsökande klientens akt. Under färden hade vi ett alldagligt samtal om det som skedde världen över, aktuella händelser som medelsvensson brukar höra på tv-nyheterna. Jag såg hur förvånat advokaten tittade på mig. Han hade häpnat över mina allmänna kunskaper om händelserna runt om i världen. Det var kunskaper som jag inte gav mycket för! Jag blev generad direkt, inte för att jag visste för mycket utan för att jag förväntades vara okunnig i frågor som var så vanliga!

Advokaten bad om ursäkt och sade att han inte menade så! Nu kom han direkt in på frågan om hur viktigt det är att det finns sådana duktiga individer som jag för att utvecklingen i tredjevärlden skall kunna gå framåt! Han uttryckte öppet att de skillnader som finns mellan i-, och u-länder beror på att folk i väst är mer intelligenta och har större uppfinningsrikedom och upptäckaranda än övriga världen och detta gjorde att utvecklingen i väst tog en rasande fart medan öst och syd trampade på samma ställe!

Jag blev ursinnig! Vad skulle jag säga till herr advokaten som öppet kallade mig och resten av världen utanför västs gränser för lägre intelligenta människor? Jag bara påminde herren om kolonialmakternas barbariska blodbad och skövlingar i hela Afrika, Asien och Amerika; slaveriet och stölden av de ofantliga rikedomarna därifrån; rikedomar som lade grunden för den kapitalackumulation som västs intelligentia, rikedom och makt fick vila på.

Det advokaten sade är inte på något sätt en avvikelse från normerna som styr i väst. Så resonerade kolonialmakterna då de invaderade de “okristliga outvecklade folken”. Senare kom man att ändra lite grann i förklaringarna och stadfäste värderelativismen genom att betona “kulturers” olikhet och rätten att bevara den grundläggande olikheten. Åtskillnaden lever kvar och går i arv från kolonialtiden till den efterkoloniala eran. På ena sidan står västvärlden med sin ekonomiska och politiska utveckling som förklaras med kultur vilket självklart betyder en viss intelligens bland dess invånare; å andra sidan hittar vi de “outvecklade” länderna som så fint kallas utvecklingsländerna vilka inte har nått samma utvecklingsstadium just p.g.a. sin särskilda “kultur” och avsaknaden av den behövda intelligentian!


Köp boken

Betalning genom PayPal eller med Kort
Betalning genom Swish
Obs! Efter utförd betalning, maila telefonnummer till Swish, namn och adress till info@stoppahederskultur.se
Köp av flera böcker

Är du intresserad av att köpa flera böcker? Kontakta mig.