Islamismen och yttrandefriheten

Islamismen och yttrandefriheten

Ett fyrtiotal skribenter bestående av akademiker och aktivister har startat igång sin förfest ihop om att förtalsrättegången mot Ann-Sofi Hermansson ska gå deras väg, att en gång för alltid skrämma religions-, och islamkritiker till tystnad. På Feministiskperspektivs hemsida,2020-01-23, fäller skribenterna, Mathias Gardell, Edda Manga, Masoud Kamali, Mulinari och de resterande i den 40 kvinna- man starka truppen, krokodiltårar för det demokratiska samhällets framtid om domstolen inte gillar förtalsanklagersena.  Sett ur deras perspektiv blir det ”islamofobins” seger i Sverige om Ann-Sofi Hermansson skulle frikännas. Skribenterna vet säkert vad de sätter sitt namn under men man undrar ändå om de inte har förvirrat sig och blandar ihop försvaret av ”religionsfrihet” och ”religionen”.  Masoud Kamali vet säkert bäst vad skillnaden är eftersom han kommer från ett land där ”religionen” sopade mattan inte bara med yttrandefriheten utan även ”religionsfriheten”.  Många av skribenterna har gång efter gång försvarat reaktionära, antidemokratiska och barn- och kvinnofientliga seder och bruk och normer och värderingar för att religionen islam inte ska ifrågasättas och ”islamofobin” inte ska öka. Masoud Kamali är sinnebilden för denna islamofili, när han ihärdigt har förnekat hedersvåld som något specifikt samhällsproblem och förklarat det istället som det vanliga universella våldet. Det är likasinnade som dessa skribenter som försvarar slöjan, kvinnoförtryckets fana, som inte höjer på ögonbrynen när små barn i förskoleåldern går beslöjade, som inte får något veck i pannan för könsapartheid i skolan, på gympalektionerna, i simhallen etc. Dessa skribenter höjer inte rösten när små pojkar könsstympas, när män, professorer som politiker, vägrar skaka hand med kvinnor och klappar varandra i ryggen för ”religionsfrihetens” fantastiska genomslagskraft.

Detta perspektiv slaktar uppenbarligen jämställdheten till förmån för religionen. För islamister och dessa skribenter är religionsfriheten absolut och om de fick bestämma skulle vi tillbaka till medeltiden eftersom den överväldigande delen av våra individuella mänskliga fri- och rättigheter står i direkt kontrast till religionernas normer och värderingar från kvinnors och barnrättigheter till synen på sexualitet och hbtq personer. Nej! Religionsfriheten är inte absolut utan den får ge vika när den kolliderar med jämställdhet och individers grundläggande fri- och rättigheter.   

Skribenterna anklagar Ann-Sofi Hermansson för att hon jämför målsägandena Fatima Doubakali och Maimuna Abdullahi för terrorister och nazister. Så här har Ann-Sofi skrivit på sin blogg 30 mars 2018:

”MMRK är en organisation som försvarar muslimers rättigheter – och som även anklagas för att försvara terrorister. 2010 bjöd MMRK in den terrordömde imamen Ali Berzengi som talare. Även Munir Awad som strax därpå skulle gripas och dömas till tolv års fängelse för att ha planerat ett attentat mot Jyllandspostens redaktion i Köpenhamn, bjöds in till samma seminarium.”

Fatima och Maimuna är båda frontfigurer i MMRK. Det är inte Soffan som har bjudit in de två islamistiska terroristerna som talare för att hålla oskyldiga tal om muslimska mänskliga rättigheters förträfflighet, utan målsägandenas organisation. Är det okej att bli megafon för islamistiska dömda terrorister för terrorbrott?! Är det ”islamofobi” att varna för islamismens utbredning och deras skyldiga och oskyldiga entusiaster? Skribenterna pekar finger åt de som vågar kritisera islam som religion, som vågar försvara de grundläggande mänskliga fri- och rättigheterna vilket islam precise som andra abrahamitiska religioner kränker.

Den andra punkten i förtalsmålet består i att Soffan har förtalat dem för att vara nazister. Men det är faktiskt skribenterna som förtalar Ann-Sofi och förvanskar hennes ord. Så här skriver Ann-Sofi om detta lögnaktiga påstående på sin blogg 30 mars 2018:

”Detta är bara kärnan i en bredare bild. Vad som blir påtagligt, även i annan mötesverksamhet och debattinlägg, är att det påstådda försvaret av rättigheter regelbundet går över i ett aktivt försvar av terrorister och deras agerande. I min värld är en svensk IS-krigare inte i något avseende bättre än, för att använda en historisk parallell, en svensk SS – frivillig. Det är rakt avskyvärt i båda fallen.”

De nämnda terroristerna som MMRK hade bjudit in som talare, var IS-anhängare och dömdes just för terrorhandlingar. Tycker skribenterna att det är någon skillnad mellan IS-krigare och SS-terrorister? Terror som terror, folkmord som folkmord, det är det gemensamma i dessa två idévärldar som förenar dem. Det är inte löjeväckande i första hand utan mer skrämmande att akademiker med aktade akademiska titlar väjer för islamismen och blundar för det inneboende reaktionära och antidemokratiska potentialen hos religioner i allmänhet och islam som absolut inte är mer människovänligt än andra religioner.

Jag delar Magnus Torells oro särskilt om åtalet mot Ann-Sofi Hermansson går islamisternas väg. Då kommer yttrandefriheten i Sverige bli lika mycket värt som skit. Det kommer du inte kunna kritisera religioner i fortsättningen. Allt som man uppnådde tack vare renässansen och kampen mot religionens tyranni och trångsyntheten får ett förödande smäll på käften. Vem kommer då våga kritisera slöjan, trångsyntheten, religionen som ett löjeväckande påhitt, omänskliga religiösa seder och bruk som idioti? I alla fall inte fattiga, oegennyttiga skribenter som jag! Islamister, och här menar jag givetvis inte bara den värsta typen IS, har islamistiska oljemiljardärer från Iran, Saudiarabien, gulfstaterna och inte minst Erdogan bakom sig. Det är dessa stater som backar islamismen internationellt och deras miljarder kommer inte sina så länge de är kvar vid makten i de nämnda länderna. Med dessa pengar, plus lagliga statliga och kommunala bidrag till trångsynta religiösa organisationer blir det enkelt att hota medellösa enskilda skribenter och aktivister med enskilt åtal om man skriver mot islam som religion och mot det förtryck som är kopplat till religioner.

Soleyman Ghasemiani

Poet och författare

2020-01-25