När man misstror barn

  • Amina är 13 år. Hon är född och uppvuxen i Sverige. Föräldrarna kommer från mellanöstern. Hon lever med sin mamma och sin äldre bror som är över 18 år. Hennes föräldrar är frånskilda. Aminas far lever med sin nya fru i en annan stad. Mamma jobbar som personlig assistent och brodern jobbar på en bilverkstad. Amina har en moster och en morbror i Sverige. Mostern bor i samma stad medan morbror bor i en annan kommun. Mamma bär slöja och Amina också bär slöja på väg till skolan men hon tar av sig den när hon är i skolan.
  • Det går inte så bra för Amina i skolan. Hon har stora kunskapsluckor. Hon är skolan men har en hel del frånvaro ändå från lektionerna. Amina hamnar ofta i konflikt med andra barn och har slagit andra barn ett par gånger. Hon klagar över huvudverk och magproblem ofta. Hos skolsköterskan har hon sagt att hon sover dåligt och har mardrömmar. Amina har varit hos kuratorn många gånger och berättat om fysiskt våld både från brodern och mamman. Hon säger att hon blir kontrollerad mycket och inte får gå ut eller träffa kompisar eller klä sig som hon vill. Detta ledde till orosanmälan och att hon placerades på ett jourboende.
  • Mamman förnekade all form av misshandel och uppgav att Amina ljuger. Hon menade att hennes lögner hemma är anledningen till att hon och äldste sonen grälar med henne. Hon säger att det blir i regel mycket högljudda sammandrabbningar mellan dem och henne då hon inte lyssnar och struntar i alla regler. Mamma säger att Amina röker, har stor frånvaro från lektionerna, gör inte skolarbetet som hon får, går ut sent på kvällar och kommer hem mitt på natten och att Amina umgås med tjejer som är kriminella vilket familjen inte vill. Mamman ber tydligt om hjälp för att Amina ska komma på rätt väg igen. Hon motsätter sig inte placering av Amina men säger samtidigt att det är bättre om hon är hemma och att familjen får hjälp.
  • Amina uppger att mamma ljuger. Hon röker bara ibland med kompisar. Hon säger att hon druckit öl ett par gånger med kompisar. Hon har testat cannabis en gång. Det var bara en gång hon kom hem klockan 8 på kvällen och för det fick hon reellt med stryk. Amina säger att hon inte får klä sig som hon vill och att hon tvingas ta på sig kläder och skor som hon skäms för. Hon får ständigt påminnelse om att det är haram att umgås med pojkar. Hon säger att hon mår dåligt i skolan då hon ligger efter och har svårt att koncentrera sig. Hon tycker inte om att vara hemma för att hon måste sköta hela hemarbetet och servera de vuxna. Hon är rädd hela tiden när hon är hemma. Det är bara en tjej hon får umgås med för familjen som hon inte har något gemensamt med. Hon uppger återigen att hon har blivit misshandlat många gånger.
  • Efter 10 dagar går Amina hem självmant enligt socialtjänsten. Amina tar tillbaka allt hon hade berättat och betonar att hon har ljugit bara för att kunna vara med sina kompisar. Socialtjänsten har inlett familjesamtal och de tycker att samtalen går bra.
  • Efter 3 månader går Amina till kuratorn och säger att hennes bror höll på att ta livet av henne häromkvällen när hon inte serverade honom te. Hon säger att hon är rädd och vill inte gå hem. Hon har skurit sig i handlederna och i benen. Amina blir placerad igen akut. Brodern förnekar det hela och säger att han blev ursinnig och skrek på henne när han såg att hon hade skurit sig. Amina tar tillbaka sin berättelse efter två veckor och säger att brodern inte gjorde något utan att hon ljög för att skrämma brodern med anmälan till socialtjänsten och polisen.
  • I en kort tid senare går Amina igen till kuratorn och ber om hjälp. Hon visar sitt avklippta hår. Mamma gjorde det för att straffa henne när hon hade tagit på sig en blues som mamma tyckte var slampig. Kuratorn undrar om hon har hittat på detta för att tvinga mamma på eftergifter. Hon gråter och lovar att det hon säger är sant och att hon sällan ljuger. Kuratorn påminner henne om alla de gånger hon har berättat om saker som har hänt och hon tagit tillbaka senare. Amina gråter och säger att hon blir tvingad att ljuga. Socialtjänsten placerar henne återigen på ett jourboende i samma kommun.
  • Efter en månad går Amina hem igen själv. Hon tar tillbaka sin berättelse återigen. Mamman lägger som tidigare hela skulden på Amina och att hon är en lögnerska och hittar på historier för att få göra som hon vill.
  • Strax innan sommaruppehållet ringer Amina till socialtjänsten igen och säger att familjen planerar föra bort henne till familjens ursprungsland. Hon behöver omedelbar hjälp. Socialtjänsten kontaktar hennes mamma och frågar hur det är hemma. Mamma säger att det är som det brukar vara. Amina som vill bestämma över allt och alla och mamman som försöker sätta gränser för henne. Socialsekreteraren undrar om familjen har några semesterplaner. Mamman säger att hon tyvärr inte har råd med semester och måste jobba.
  • Amina blir inte trodd. Efter några veckor lyckas hon ringa en klasskamrat och be om hjälp för att komma tillbaka till Sverige. Familjen har flyttat tillbaka till hemlandet där hon inte har några möjligheter alls att ta sig ut.

 

  • Detta är  inte en påhittat historia. Den är bara avidentifierad och ändrats litegrann så att personen inte ska kunna igenkännas.