Terror och hedersvåld

Terror och hedersvåld

 

Historiskt sett kan Gamla testamentet vara, mer eller mindre, 3000 år gammal. Enligt femte Moseboken, 5:20-21, är straffet för flickor som inte är oskulda före bröllopsnatten, dödsstraff genom stening. Magnus Erikssons landslag från 1300 talet ger maken rätt att ta livet av sin otrogna fru och bedragaren. Den islamiska sharialagen bygger i stort sett på samma tankegods som gamla testamentet i detta avseende. Men det är inte seder och bruk, årtusenden eller århundrande gammal sedan jag tänker prata om nu utan fasanfulla illdåd som begås fortfarande men med samma förevändning och samma normer, aktuella och livslevande just idag.

Lördagen den 5 februari, halshöggs Mona Heidari av sin man på öppen gata i storstaden Ahwaz i södra Iran. Mona var bara 17 år gammal. Hon gifters bort med sin mördare när hon vara bara 12 år gammal och fick barn året därpå. Mona lämnar sin man och flyr till Turkiet för 4 månader sedan i hopp om att leva i ett bättre förhållande med en syrisk man där. Livet blir tyvärr inte så som hon hade hoppats på med den nya mannen och därför litar hon på sin fars och farbrors löften om att det inte ska hända henne något om hon följer med tillbaka till Iran.  Monas make Sadjad, väntar tålmodigt på sin maka. När hon anländer till staden, drar han ut henne på gatan tillsammans med sin bror och halshugger henne direkt. Sedan tar han hennes avhuggna huvud och visar den offentligt i stadens torg, inte minst för butiksägarna som har sin affär närmast honom på samma gata.

På bilden ser ni hur stolt och glad han är med sabeln i ena handen och Monas huvud i den andra. Att det är sin frus, sin kusins, sitt barns mammas liv som han avslutat, bekymrar inte honom utan det är just det faktumet som gör honom glad. Mona hade besudlat hans heder i fyra månader. Nu hade han visat sin manlighet och återupprättat sin förlorade heder genom detta bestialiska mord. Sadjad är ingen religiös fanatiker. Sett ur hans frisyr eller klädsel, liknar han varken ISIS eller talibaner men de behandlar kvinnor, och sexualitet i allmänhet, på exakt samma sätt. Det är inte bara ISIS som halshugger sina offer, det gör även hederskulturens krigare och försvarare. Det gånga året var bland de mörkaste åren i Iran vad gäller halshuggningar av flickor genom deras egna pappor.

Hededersvåld är till för att upprätthålla hedersnormerna eller återupprätta en förlorad eller nedsmutsat heder. Men våldet har också ett uppenbart avskräckande syfte. I detta avseende är hedersvåldet att likställa med terror. Terror definieras bland annat som en handling för att injaga fruktan hos en befolkning eller en befolkningsgrupp.  Att injaga skräck i första hand hos det kvinnliga könet, avseende sexuella beteenden och normer, är en oskiljaktig del av hederskulturen. Hedersmorden är i de överväldigande fallen oerhörd hänsynslösa, grymma och fruktansvärda. De mördades kroppar blir oftast skändade till oigenkännlighet.  Detta för att sprida så mycket skräck som det är möjligt samtidigt som patriarkatet vill vissa sitt bottenlösa hat mot kvinnor som inte vet sin plats och vågar utmana de kvinnofientliga sexual normerna. Detta grymma våld är till för att påminna i första hand kvinnorna vad som komma skall om en går över gränserna. Våld och hot om våld i hedersmiljön är därför att betrakta som en terrorhandling om man tittar närmare på det. Denna terror kan stoppas enbart genom att hela samhället slår vakt om jämlikhet mellan könen, de grundläggande mänskliga demokratiska värden, rätten över sin kropp, sin sexualitet och sin framtid och kärlekens totala frihet. Oskulds- och kyskhetnormer är naven och hjärtat i hederskulturen. Det är just detta nav som måste angripas för att se ett slut på denna förnedring av kvinnokönet i hedersmiljön.

 

Soleyman Ghasemiani