Barnamord, hedersvåld och brudbyte

Amara Dwala mördades 2021-09-03 av sin egen far i staden Urfa i Turkiet. Amara var bara 13 år när hon miste livet. Familjen bestående av fadern, Amara och hennes 11 åriga syster har bott i staden Urfa, kvarteret Shejk Maqsod i flera år. Fadern, Mohamad Dwala, flykting från Syrien, ville gifta bort Amara i utbyte mot att få sig en fru enligt en ”brudbyte”s överenskommelse med en annan familj. När Amara vägrar att gå fadern till viljes, bestämmer han sig för att ta livet av henne. Dagen för mordet, kring klockan 10 på morgonen sätter fadern på tv:n, väljer en kanal som reciterar koranen och höjer volymen till max. Detta för att dränka eventuella skrik och rop på hjälp. Sedan kastar han syra på sin 13 åriga dotters ansikte och kropp. Amaras rop på hjälp når ingen. Grannarna berättar för Rudaws reporter (ett kurdiskt nyhetsmagasin) att koranreciteringen var så hög att den hördes i hela kvarteret.  Till slut slår in oroliga grannar dörren till familjens lägenhet och där möter de Amara bränd och livlös. Amara avlider dagen efter av sina skador. Fadern som hade flytt med sin 11 åriga dotter grips samma dag av polisen. Amaras släktingar vägrar att ta emot hennes lik för begravning. Det är inte ovanligt att släkten till hedersmördade personer inte deltar i begravningsprocessen antingen för att de tar parti för våldet eller av rädsla för repressalier från hedersvåldskollektivets sida. Därför ombesörjdes begravningen av Urfa kommunen.

En av grannkvinnorna berättar desperat för reportern att hennes 20 åriga dotter gråter hysterisk efter händelsen eftersom hon är rädd för att hon ska behandlas på samma sätt av sin far.

Brudbyte är en form av tvångsäktenskap som har mycket gamla rötter i hedersmiljön. I den miljön äger maken sina barn och sina fruar. Det är bland annat denna rätt som tillåter fadern att bestämma över familjemedlemmarnas liv och lem. Brudbyte är en form av byteshandel. Om en av ”brudarna” lämnar sin make, tvingas även den andra ”bruden” lämna sin man om den missgynnade familjen inte kompenseras med en annan brud istället. Brudbyte är inte lika vanligt längre och förekommer mest på landsbygden medan tvångsäktenskapet är fortfarande en stark och levande del i hederskulturen.

Tvångsäktenskap är en oskiljaktig del av hedersnormerna som drabbar flickor hårdast. I regel är det fadern som bestämmer vem dottern ska gifta sig med. Barnen växer upp med denna ordning och förväntan under hela uppväxttiden. Konsekvenserna skiljer sig från familj till familj beroende på hur nära den hårda kärnan av hederskulturen man lever. Amara är långt ifrån ensam om att mista livet för sin vägran mot familjens vilja. En del mördas, andra kan förskjutas livet ut, många utsätts för isolering, psykiskt och fysiskt våld, utpressning, dumpning …etc.

Det är den politiska makten som bär huvudansvaret för hedersvåldet och dessa normers fortbestånd. För ojämlikhet mellan könen, avsaknaden av grundläggande mänskliga fri- och rättigheter, frisläppandet av religiösa och traditionella värderingars intrång i människors liv och dess inverkan på samhällslivet i allmänhet och på lagar och regler i synnerhet, är det makthavarna som måste stå till svars. Religioners, traditioners och seder och bruks patriarkala påbud och förbud, kommer att åsamka lidande och skörda liv så länge den politiska makten ger dessa fri lejd och inte stoppar deras dogmer och förtryck.

Soleyman Ghasemiani

2021-09-08